Норвежките военновъздушни сили станаха първите в  света, чиито самолети F-35A

...
Норвежките военновъздушни сили станаха първите в  света, чиито самолети F-35A
Коментари Харесай

Промяна в правилата на играта за F-35A: Норвегия става първата, която лети със стелт реактивни самолети от магистрали

Норвежките военновъздушни сили станаха първите в  света, чиито самолети F-35A могат да изхвърчат и кацат от автомагистрали, което е евентуален фактор за смяна на играта за оцеляването на самолета при положение на огромен спор, когато въздушните бази евентуално ще бъдат атакувани, написа Military Watch Magazine.

Началникът на кралските военновъздушни сили на Норвегия генерал-майор Ролф Фоланд означи в този смисъл: „ Това е крайъгълен камък освен за норвежките военновъздушни сили, само че и за скандинавските страни и за НАТО… Това показва способността ни да осъществим идея за разпространяване. Изтребителите са уязвими на земята, тъй че като могат да употребяват дребни летища – а в този момент и автомагистрали – могат да усилят нашето оцеляване във война. “ Операциите на F-35A от автомагистрали се организираха като част от взаимни учения сред Норвегия и най-новата членка на НАТО Финландия, като бяха употребявани най-вече финландски автомагистрали.

Норвежките F-35 също бяха заредени с гориво в „ гореща яма “ – което значи, че горивото е заредено, до момента в който моторите на изтребителите към момента работят, което понижава времето, належащо за връщането им назад във въздуха. Въпреки че е с по-ниска горивна успеваемост, това обезпечава средство за понижаване на скоростта на политане, като в същото време минимизира уязвимостта посредством понижаване на времето, което всеки аероплан прекарва на земята.

F-35A, създаден за Военновъздушните сили на Съединени американски щати, е планиран да оперира от обичайни писти без строга опция за летище, за разлика от разновидността F-35B, създаден за Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати, който е кадърен на къси излитания и отвесни кацания от спонтанни писти. F-35B обаче е почти 50 % по-скъп и има доста по-високи оперативни разноски, доста по-малък обхват, по-малък потребен товар на оръжията и доста по-ниска бойна дарба. Възможността за разполагане на F-35A от автомагистрали има капацитета да революционизира оцеляването на американските и съюзническите флотове, като летищата, приемащи самолетите от Корея и Япония до Обединените арабски емирства и Източна Европа, се чака да бъдат основни цели за противников ракетни удари в началните стадии на войната. Способността да се употребява зареждане с гориво в „ гореща яма “ за увеличение на скоростта на политане може също да служи като основен умножител на силата, изключително в ранните часове на войната, позволявайки даже на по-малки единици F-35 да летят доста повече задачи в даден интервал от време. Значението на способността за разполагане от спонтанни летища с напрегната логистика беше неотдавна демонстрирано от украинските военновъздушни сили, които ръководят руски изтребители Су-27 и МиГ-29 и щурмови самолети Су-25, всички от които са добре пригодени за строги летищни интервенции.

Относно личните мерки на Финландия да употребява автомагистрали за бойни интервенции, в известие на финландските сили за защита се споделя: „ Въздушните сили упражняват постоянно интервенции от разнообразни от домашна база, с цел да могат бързо да се разпилян из цялата страна, когато е необходимо… Операция на пътни бази е част от образованието на всички водачи от Военновъздушни сили “. Самата Финландия направи първата си поръчка за F-35 през декември 2021 година, 16 месеца преди да се причисли към НАТО, като идните учения дружно с норвежките F-35 се чака да срещнат финландските Военновъздушни сили с метода, по който работят стелт самолетите от последващо потомство.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР